Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozzuření Albánci se střetli s policií a zdemolovali novou mýtnou stanici

Albánie
Albánie
Foto: Pixabay

Tirana - Pokojná demonstrace proti zavedení mýtného na dálnici na severovýchodě Albánie se zvrtla v násilí. Rozzuřený dav se střetl s policisty a zapálil novou stanici pro výběr mýta.

Mýtné albánské úřady zavedly na jedné z dálnic na severu země, která spojuje hranici s Kosovem a jadranské pobřeží. Na protest proti tomu se nedaleko Kalimashského tunelu u města Kukës dnes sešlo několik stovek lidí. Rozzuření lidé začali házet kameny na policisty a ničit stanici na výběr mýta. Část jí dokonce zapálili, napsala agentura AP. Zranění utrpělo 12 protestujících a 13 policistů.

Ministr vnitra Fatmir Xhafaj i premiér Edi Rama násilí odsoudili a slíbili přísné potrestání útočníků. Předseda nejsilnější opoziční Demokratické strany Lulzim Basha vyzval vládu, aby z placení mýta vyjmula lidi žijící v okolí dálnice a celkově snížila výši mýtného.

Nově musí řidič na severovýchodě Albánie platit v přepočtu 63 korun za motocykl, 127 korun za automobil a 570 korun za nákladní vůz. Zpoplatněný je zhruba stokilometrový úsek od kosovské hranice k městu Milot u jadranského pobřeží.

Témata:  Albánie mýtné násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy