Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojená francouzská stráž vpadla kliniku pro uprchlíky v Itálii, je z toho diplomatický skandál

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Řím - Diplomatická roztržka se rozhořela také mezi Římem a Paříží. Italské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo francouzského velvyslance, aby vysvětlil, proč ozbrojená francouzská stráž vstoupila do budovy na italské straně hranice.

Nevládní organizace Rainbow4Africa informovala, že se incident odehrál na nádraží ve městě Bardonecchia, které leží několik kilometrů od francouzské hranice. Právě v jedné z drážních budov funguje provizorní klinika, ve které dobrovolníci pomáhají migrantům, kteří se pokoušejí překonat Alpy a dostat se do Francie.

Francouzští pohraničníci podle nevládní organizace přivedli v pátek večer na kliniku Nigerijce a vyzvali personál, aby provedl zkoušku jeho moči, neboť ho podezřívali, že je dealerem drog. Podle Rainbow4Africa pětice Francouzů doktory, právníky a další dobrovolníky na klinice zastrašovala.

Francouzské úřady dnes uvedly, že pohraničníci měli na tento postup právo na základě dohody z roku 1990 a Paříž je ochotna celý incident Římu vysvětlit. Drogový test Nigerijce, který měl platné dokumenty i lístek na vlak do Paříže, byl negativní.

Incident vyvolal na italské politické scéně značné pobouření. Řada politiků jej označila za narušení italské svrchovanosti. "To, co se stalo v Bardonecchie je závažné a ukazuje, jak málo si nás naši takzvaní přátelé váží," uvedl například Massimiliano Fedriga, jehož strana Liga (dříve Liga severu) v parlamentních volbách před měsícem získala značnou podporu.

"A Evropa se diví výsledku italských voleb," reagoval expremiér Enrico Letta, podle něhož je incident dalším z řady omylů, kterých se v migrační krizi dopustily evropské státy na úkor Itálie.

Témata:  Itálie policie Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy