Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští diplomaté opouští velvyslanectví ve Washingtonu, balí se i Američané v Petrohradu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington/Petrohrad - Ruští diplomaté vypovězení z USA začali dnes opouštět ruské velvyslanectví ve Washingtonu. Kufry se balí také na americkém konzulátu v Petrohradu. Od sobotního rána před budovu zastoupení USA v druhém největším ruském městě přijížděl jeden stěhovací vůz za druhým, uvedla AFP.

Moskva v odpovědi na vypovězení šesti desítek svých diplomatů a uzavření konzulátu v Seattlu nařídila recipročně vypovězení šedesáti amerických diplomatů z Ruska a uzavření amerického konzulátu v Petrohradu.

Krátce po poledni místního času ruskou ambasádu v hlavním městě Spojených států v modrém autobuse opustilo asi 50 mužů, žen a dětí. Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov už dříve řekl, že ruští diplomaté vypovězení ze zastupitelských úřadů ve Washingtonu, New Yorku a Seattlu opustí Spojené státy dnes. Celkem by mělo USA opustit 171 osob, diplomatů a jejich rodinných příslušníků. Moskva kvůli tomu do USA poslala dvě zvláštní letadla.

Balit se začalo dnes také na americkém konzulátu v Petrohradu. Z budovy v centru města byla už stažena i americká vlajka. Konzulát musí zaměstnanci opustit dnešních do 21:00 SELČ, rezidenci konzulátu musí podle Interfaxu vyklidit do konce dubna.

Vzájemné vypovídání diplomatů kvůli kauze Skripal se dotklo celkem téměř tří stovek zaměstnanců zastupitelských úřadů. Dnes navíc Moskva oznámila, že Británie musí stáhnout dalších více než 50 diplomatů, aby se vyrovnala poměr s počtem ruských členů mise ve Spojeném království.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes také varovalo své občany cestující do Británie, že se mohou stát cílem provokací, včetně vkládání cízích předmětů do svých zavazadel. Vyzvalo je proto, aby si svá zavazadla vzhledem "k protiruské politice" Londýna důkladně střežili.

Témata:  USA Rusko diplomacie Rusko Petrohrad

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy