Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko žádá po OPCW odpovědi na otázky ke kauze otráveného agenta Skripala

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby mu poskytla informace o vyšetřování případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Už v sobotu ruské ministerstvo zahraničí informovalo, že do Londýna a Paříže poslalo seznam otázek ke kauze Skripal. Jak bude Moskva postupovat v případě, že na svoje otázky nedostane odpověď, není jasné.

Ruská mise při OPCW zaslala sekretariátu organizace podle ministerstva zahraničí seznam celkem třinácti otázek. Ptá se například, o jakou pomoc Británie organizaci požádala, jaké informace Londýn OPCW poskytl či jaká metoda byla použita při sbírání vzorků látky použité při útoku na Sergeje a Juliji Skripalovy.

Británie před časem požádala odborníky OPCW, aby se podíleli na analýze látky, která Skripala a jeho dceru otrávila. Podle Británie jde o nervově paralytickou látku novičok, již vyvinula armáda Sovětského svazu.

Kvůli kauze Skripal vypověděly téměř tři desítky zemí kolem 150 ruských diplomatů. U většiny států reagovala Moskva recipročně.

Témata:  Sergej Skripal chemické zbraně Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy