Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chyba arabské koalice: Při náletu v Jemenu zemřelo 12 civilistů včetně dětí

Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.
Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.
Foto: army.mil

Aden - Arabská koalice má na svém kontě další nálet v Jemenu, při kterém umírali civilisté. Podle svědků úder v přístavním městě Hudajdá zasáhl dům ve čtvrti, kde jsou ubytováni uprchlíci z jiných provincií.

Reuters informuje o 12 mrtvých včetně sedmi dětí. Šlo o jednu rodinu. Agentura AFP píše o 16 mrtvých, ovšem podotkla, že o přítomnosti civilistů mezi oběťmi dostává rozporuplné informace.

"Tuto zprávu bereme velmi vážně a budeme ji dále zkoumat tak, jak to děláme u všech podobných zpráv - prostřednictvím nezávislého a mezinárodně schváleného procesu. Dokud toto probíhá, nebylo by vhodné věc dále komentovat," reagoval mluvčí saúdskoarabské koalice.

V Hudajdá se nachází největší jemenský přístav, přes který proudí k milionům lidí sužovaným hladem humanitární pomoc. Jeho provoz kontrolují povstalci z řad šíitských Húsíů podporovaných Íránem. Dnešní nálet podle Reuters fungování přístavu neohrozil.

V nynější občanské válce v Jemenu stojí Húsíové proti mezinárodně uznávané vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Konflikt si vyžádal už přes 10.000 mrtvých a přinutil přes tři miliony lidí opustit domov.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy