Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko-americký summit? To je jen těžko představitelné, zní z Moskvy

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Prezident USA Donald Trump navrhl šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi uspořádání americko-ruského summitu během telefonického rozhovoru před dvěma týdny. Vzhledem k nynější atmosféře si lze ale jen těžko představit, že by se uskutečnil. Řekl to dnes hlavní Putinův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov.

Březnový telefonát s Putinem byl prý věcný a konstruktivní. Od Trumpovy nabídky se ale příprava nikam neposunula, byť Kreml doufá, že diskuse o summitu bude obnovena, prohlásil Putinův poradce. "Chceme doufat, že jednoho dne dospějeme na začátek vážného a konstruktivního dialogu," poznamenal Ušakov.

Washington vyhostil 60 ruských diplomatů a zavřel ruský konzulát v Seattlu v reakci na otrávení ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Moskva, která odpovědnost za útok armádním jedem odmítá, odpověděla vyhoštěním 60 Američanů a zavřením konzulátu USA v Petrohradě.

"Na pozadí těchto událostí je obtížné diskutovat o možnosti summitu," prohlásil Ušakov. "Chceme ale věřit, že jednání začne," dodal.

Pokud jde o odchod desítek diplomatů z Washingtonu a Moskvy, Kreml podle Ušakova předpokládá, že oba státy postupně uvolněná místa zaplní novými lidmi.

Témata:  Rusko USA Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy