Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptské volby jasně vyhrál dosavadní prezident Sísí. Konkurentů se zbavil už předem

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Káhira - Podle oficiálních výsledků získal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedávných volbách 97 procent hlasů. Hlasování připomínalo divadlo. Hlavní vyzyvatel současné hlavy státu byl zatčen a manažer jeho volebního štábu byl zmlácen.

Sísího vítězství bylo již nějakou dobu prakticky jisté, neboť jediným protikandidátem v prvním kole konaném od 26. do 28 března byl jeho stoupenec Músa Mustafa Músa. Všichni, kteří by teoreticky mohli Sísího znovuzvolení ohrozit, své kampaně na začátku roku zastavili kvůli zastrašování. Volební komise dnes uvedla, že hlasování bylo svobodné a spravedlivé.

Volební účast byla nakonec 41 procent, tedy o šest procent nižší než v roce 2014, byť se úřady snažily zajistit, aby k urnám přišlo co nejvíce voličů. Někteří uvedli, že jim za odhlasování byla nabízena odměna ve formě peněz nebo potravin, ale neprozradili, kdo jim odměny nabízel. Státní média prezentovala neúčast ve volbách jako zradu vůči Egyptu.

První Sísího mandát provázely represe vůči odpůrcům a také razantní ekonomické reformy, které životní situaci většiny Egypťanů zhoršily.

Témata:  Abd Fattáh Sísí Egypt EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.