Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma Cambridge Analytica zasáhla i do voleb v Nigérii? Vláda podezření nechá prověřit

Nigerie
Nigerie
Foto: AFP

Abuja - Britská analytická firma Cambridge Analytica se mohla podezřelým způsobem angažovala v nigerijských volbách v letech 2007 a 2015. Vláda africké země kauzu nechá prošetřit.

Konzultační firma Cambridge Analytica se nedávno dostala do centra pozornosti kvůli obvinění, že neoprávněně získávala osobní data uživatelů sítě facebook.

Data o zhruba 50 milionech uživatelů údajně využila mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

V Nigérii se vládní výbor zabývá obviněními, že společnost SCL Elections, která je sesterskou firmou Cambridge Analytica, organizovala manifestace, jež měly odradit příznivce opozice od účasti ve volbách. Také prozkoumá, zda práce firmy Cambridge Analytica na volebních kampaních vládnoucí Lidové demokratické strany (PDP) neporušovala zákon či práva jiných stran a jejich kandidátů, napsal agentura Reuters.

Témata:  Nigérie Cambridge Analytica

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy