reklama

Několik tisíc lidí dnes v Jekatěrinburgu protestovalo proti záměru úřadů zrušit přímé volby starosty tohoto uralského města. O návrhu zákona mají poslanci oblastního zastupitelstva hlasovat v příštích dnech. Norma stanoví, že starostu si napříště ze svého středu zvolí poslanci městského zastupitelstva.

Rojzman je v ruském establishmentu považován za velkou výjimku, protože jako jediný oficiální činitel si dovolil podpořit vůdce ruské opozice Alexeje Navalného. Starosta čtvrtého největšího ruského města se občas účastní protikorupčních demonstrací zorganizovaných nevládními skupinami a veřejně se zastává opozičních novinářů.

Do čela jekatěrinburgské radnice byl Rojzman zvolen v roce 2013 na pět let. Letos mu tedy vyprší mandát. Demonstrantům dnes řekl, že zrušení přímé volby by bylo otevřeným útokem proti demokracii a poškodilo by zájmy města.

Rojzmana mnohá ruská média označují za kontroverzní postavu, proslul nekompromisním, často krutým a bezohledným bojem proti šíření drog. V sovětské éře byl ve vězení kvůli podvodům, vysokou školu studoval 18 let. Je spisovatelem, malířem a šampionem Ruska v závodech terénních automobilů.