reklama

O několik hodin dříve přitom dohodu slavnostně představil. Předpokládalo se, že polovina lidí zamíří do třetích bezpečných zemí a polovina se jich integruje v Izraeli za peníze OSN. "Toto je jedinečná dohoda mezi vysokým komisařem OSN a Izraelem, která přesune 16.250 osob, přemístí je do rozvinutých zemí jako Kanada nebo Německo a Itálie. To je závazek, který vysoký komisař OSN učinil; zorganizovat to a dokonce to zaplatit," řekl Netanjahu na tiskové konferenci.

Původně chtěl Izrael běžence vyhostit zpět do Afriky. Většina z dotyčných 35.000 až 40.000 migrantů pochází z Eritreje, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti, a z Jižního Súdánu zmítaného už pátým rokem občanskou válkou. Běženci tvrdí, že z Afriky je vyhnalo ohrožení ve vlastní zemi, Izrael je ale označuje za ekonomické migranty a tvrdí, že nemá povinnost udělit jim azyl.

Italské ministerstvo zahraničí v pondělí krátkém prohlášení oznámilo, že neexistuje žádná úmluva s Itálií v rámci dohody Izraele s UNHCR. Německé ministerstvo vnitra uvedlo, že "neví o konkrétní žádosti o přijetí do péče uprchlíků žijících v Izraeli, zejména z afrických zemí".

Netanjahu posléze na twitteru oznámil, že se rozhodl podmínky dohody přehodnotit. Dodal, že naslouchá kritice a je připraven se s odpůrci projektu v úterý setkat.