Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské pasy bude po brexitu tisknout nebritská firma? spor o zakázku pokračuje

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Britská společnost De La Rue napadne rozhodnutí vlády premiérky Theresy Mayové nechat po odchodu z Evropské unie tisknout nové pasy francouzsko-nizozemskou společnost Gemalto. Fakt, že britské pasy bude tisknout nebritská firma, kritizovala řada zastánců brexitu.

V tendru na výrobu nových modrých pasů, které po brexitu nahradí dosavadní unijní vínové, uspěla Gemalto s levnější nabídkou.

Firma Gemalto zatím jako vítěz soutěže formálně prohlášena nebyla, stát se tak mělo až po uplynutí desetidenní lhůty, kdy se protistrany mohou proti záměru vlády ohradit. Původně měla lhůta uplynout dnes, ale podle listu Financial Times ji ministerstvo vnitra prodloužilo do 17. dubna.

Společnost De La Rue, která drží současný kontrakt na výrobu britských pasů, v pondělí oznámila, že vládní rozhodnutí napadne. "S ohledem na naši znalost trhu se domníváme, že naše nabídka byla kvalitativně nejvyšší a technicky nejvíce bezpečná," uvedla firma v prohlášení s tím, že uznává, že nepřišla s nejlevnější nabídkou.

Britské ministerstvo vnitra již v březnu na zprávy v médiích reagovalo tím, že vypsalo spravedlivou a otevřenou soutěž a že podmínkou není, aby cestovní doklady byly tištěny na území Spojeného království. Uvedlo také, že změnou dodavatele stát ušetří 120 milionů liber (3,5 miliardy korun), napsal The Guardian.

Kritici naopak uváděli, že návrat k tradiční tmavěmodré barvě na přebalu pasů je symbolickým aktem odluky od EU, proto by měla zakázku obdržet britská společnost. Financial Times nicméně připomíná, že Gemalto, která již nyní vyrábí britské řidičské průkazy, bude pasy tisknout ve svých britských továrnách v Heywoodu a Farehamu.

Témata:  Velká Británie pasy EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy