Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se ocenil za postoj proti Rusku

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Nikdo nebyl vůči Rusku tvrdší, než Donald Trump. Sám prezident USA to dnes v Bílém domě řekl nejvyšším představitelům Litvy, Lotyšska a Estonska, kteří přijeli do Washingtonu na americko-pobaltský summit.

Jednání se podle agentury AP soustředilo na problémy bezpečnosti a obrany, obchodu a energetiky.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová, její estonská kolegyně Kersti Kaljulaidová a lotyšský prezident Raimonds Véjonis podle pobaltských médií přijeli do USA požádat o častější vysílání baterií protiraketových střel Patriot na vojenská cvičení do Pobaltí. Chtějí se také stát součástí aliančního protiraketového štítu v Evropě. V pobaltských médiích údajně se znepokojením sledují občasné narážky amerického prezidenta, že s Ruskem je zapotřebí vyjít po dobrém.

Trump tento názor hájil i dnes, když svým hostům řekl, že "vycházet s Ruskem je dobré, nikoli špatné". Na dotaz přítomných novinářů, zda prezidenta Vladimira Putina považuje za přítele, nebo nepřítele, odpověděl šéf Bílého domu vyhýbavě: "Uvidíme, dám vám vědět."

Trump se podle agentury AFP v besedě s pobaltskými vůdci nezmínil o možnosti svého setkání s Putinem, které ruskému vůdci nabídl před dvěma týdny v telefonickém rozhovoru. Moskva od té doby komentovala možnost summitu chladně s tím, že v nynější napjaté atmosféře je obtížné si vrcholnou schůzku představit. Příprava setkání Trumpa s Putinem podle Ruska nijak nepokročila.

Témata:  Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.