Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hegemon Orbán? "Zdravím, diktátore!" uvítal ho Juncker na summitu

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - V neděli 8. dubna se budou v Maďarsku konat parlamentní volby. Favoritem se strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, který je v politice už od roku 1990. Poprvé stál v čele vlády od června 1998 do května 2002.

Podruhé Orbán usedl do premiérského křesla v květnu 2010, kdy jím vedená strana Fidesz-Maďarský občanský svaz drtivě vyhrála volby. V posledních volbách v roce 2014 jeho strana sice mírně ztratila, ale udržela si parlamentní většinu a Orbán zůstal premiérem.

Během posledního i předchozích mandátů Orbán čelil silné kritice opozice. Například v březnu 2015 demonstrovalo v Budapešti několik tisíc lidí proti jeho vládě a Orbána obviňovali mimo jiné z korupce a sílících vazeb země na Rusko.

V otázce migrace byl Orbán od počátku ostře proti migračním kvótám, které prosazuje EU, jeho vláda začala na podzim roku 2015 budovat plot proti nelegálním migrantům v délce 175 km podél hranice se Srbskem.

V květnu 2015 na summitu Východního partnerství v Rize oslovil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Orbána slovy: "Zdravím, diktátore!".

Orbán se dostal do konfliktu s EK, když odmítl její návrh na přerozdělování uprchlíků v zemích EU na základě kvót a návrh EK vedené Junckerem označil za "absurdní, téměř šílený".

Před letošními volbami Orbán představil návrh zákona označovaný jako "Stop Soros" (podle amerického finančníka, který podporuje migranty), jež by umožnil zakázat nevládní organizace pomáhající migrantům s odůvodněním, že ohrožují národní bezpečnost.

Orbánova vláda po volbách v roce 2010, kdy získala dvoutřetinovou ústavní většinu, kromě nové ústavy napsala i nový volební zákon, platný od roku 2012, který podle kritiků ve volbách zvýhodňuje velké strany.

Do veřejného povědomí vstoupil Orbán v červnu 1989 svým projevem na pohřbu ostatků premiéra Imreho Nagye, popraveného po potlačení maďarské revoluce z roku 1956. Ve své řeči Orbán žádal odchod sovětských vojsk ze země a vyhlášení svobodných voleb. V roce 1989 se pak účastnil jednání mezi představiteli komunistického režimu a opozice.

V březnu 1988 byl jedním ze zakladatelů studentského hnutí Svaz mladých demokratů (Fidesz). Poté co se hnutí přeměnilo na politickou stranu. Kritici mu vyčítají, že se Fidesz pod jeho vedením odchýlil z původních liberálních pozic směrem k ekonomickému populismu a národně konzervativním hodnotám.

Orbán na přelomu osmdesátých a devadesátých let absolvoval čtyřměsíční stáž v Oxfordu, kde se věnoval studiu historie britského liberalismu. V roce 1990 byl poprvé zvolen poslancem.

Orbán je ženatý s právničkou manželka Anikó Lévaiovou, s níž má pět dětí. Je známý jako vášnivý fotbalista.

Témata:  Viktor Orbán EU Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.