Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko prokazuje soudržnost NATO, chce do Pobaltí chce vyslat techniku a 150 vojáků

NATO
NATO
Foto: NATO

Bratislava - Slovensko plánuje vyslat do Pobaltí armádní techniku a zhruba 150 vojáků. Měli by v rámci takzvané předsunuté přítomnosti NATO působit hlavně ve výcvikovém prostoru Adaži v Lotyšsku, jejich mandát by se měl ale vztahovat na celé území Lotyšska s možností jejich vyslání do Litvy, Estonska či Polska.

Podle slovenského ministerstva obrany je cílem operace demonstrovat soudržnost NATO a jeho odhodlanost podílet se na eliminaci případných hrozeb. Slovenská jednotka bude působit v sektoru pod vedením Kanady. Vojáci budou vybaveni příslušnou technikou včetně zbraní.

Slovensko v rámci opatření na posílení kolektivní obrany na východním křídle aliance již minulý rok vyslalo své vojáky na cvičení do Lotyšska. Šlo o součást společné iniciativy visegrádské čtyřky. Armády států V4 se střídaly na cvičení v pobaltských zemích.

Loňské vyslání příslušníků slovenských ozbrojených sil do Lotyšska kritizovala krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, podle které šlo o nesmyslnou provokaci vůči Rusku a o přilévání oleje do ohně mezinárodního napětí. Vyslání slovenských vojáků na mise do zahraničí podléhá souhlasu slovenského parlamentu, který v minulosti příslušné návrhy vlády obvykle velkou většinou hlasů poslanců schválil.

Témata:  Slovensko Slovenská armáda NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy