Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expert promluvil: Novičok pochází ze státní laboratoře, Skripal není jeho první obětí

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Německý chemik a toxikolog Ralf Trapp se domnívá, že látka použitá při útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Anglii může pocházet jedině ze státní laboratoře. Vedle zařízení v bývalém SSSR zmínil i výzkumnou laboratoř v britském Porton Downu.

"Jsem si jistý, že jed pochází z laboratoře, která je součástí státního programu a má s takovými látkami zkušenosti," řekl Trapp v rozhovoru pro německou agenturu APA. Vyloučil přitom, že by látka mohla vzniknout v laboratořích teroristů nebo zločineckých gangů. "Vyžaduje to určitý stupeň zkušenosti v zacházení s těmito látkami a znalost chemie, která je s tím spojena," upozornil chemik.

V úvahu podle něj připadají například laboratoře, které se vývojem takových látek zabývaly, jako jsou státní zařízení v Sovětském svazu a později v Rusku. Schopné vyrobit novičok jsou však podle Trappa také zařízení, která s takovými látkami pracovala za účelem ochrany.

"Publikováno to bylo například z bývalého Československa a z Íránu," řekl německý expert. Mezi takové laboratoře však podle něj patří i výzkumné zařízení v britském Porton Downu, které nervově paralytickou látku použitou v březnu proti Skripalovi zkoumalo.

Podle Trappa nešlo o první útok novičokem. Počátkem 90. let byl takto otráven jeden bankéř, když bylo látkou napuštěno telefonní sluchátko, řekl nezávislý poradce, který pracuje mimo jiné pro Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Londýn z útoku na Skripala 4. března v jihoanglickém městě Salisbury viní Moskvu. Vědci v Porton Downu ale ruský původ bojové látky neprokázali.

Témata:  Velká Británie Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy