Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát byl v Sýrii skoro zničen

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Cíle zničit teroristickou organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii bylo téměř dosaženo, oznámil dnes v prohlášení americký Bílý dům.

Podle něj jsou Spojené státy a jejich spojenci nadále odhodláni rozdrtit i zbytky sil IS přítomných v zemi.

"Vojenská mise zaměřená na vymýcení IS v Sýrii směřuje k rychlému konci a IS je téměř úplně zničen," uvedl Bílý dům v prohlášení. "Povedeme nadále konzultace s našimi spojenci a přáteli o budoucích plánech. Očekáváme, že země v tomto regionu i mimo něj a OSN budou spolupracovat na budování míru a zajistí, aby se IS už nikdy neukázal," dodává se v dokumentu.

Bílý dům také informoval o dnešním telefonickém rozhovoru amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Oba státníci jednali o nadcházející Macronově návštěvě ve Washingtonu, zároveň se vzájemně ujistili o závazku bojovat až do totální porážky IS.

Témata:  Islámský stát Sýrie USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy