Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská rozvědka odhalila místo výroby novičoku

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Podle listu The Times se britským agentům zřejmě podařilo lokalizovat tajnou ruskou laboratoř, která vyrobila nervově paralytický jed použitý při útoku na dvojitého ruského špióna Sergeje Skripala.

Podle britských vyšetřovatelů byli Skripal a jeho dcera Julija otráveni armádním jedem, pravděpodobně ruského původu. Britští výzkumníci v chemických laboratořích v Porton Down potvrdili, že šlo o novičok, původ látky ale nezkoumali. Podle britských i ruských expertů to ani není možné zjistit.

The Times ale tvrdí, že vyšetřovatelé byli s použitím vědecké analýzy a zpravodajských informací schopni už ve dnech bezprostředně po útoku zdroj otravné látky identifikovat. Britové prý věděli o existenci laboratoří, kde byl jed vyroben, už před útokem ze 4. března.

Bezpečnostní experti jsou o místě výroby přesvědčeni s vysokou mírou pravděpodobnosti. Domnívají se rovněž, že Rusové prováděli testy s cílem zjistit, zda je novičok možné použít k vražedným útokům.

Dřívější informace ruských médií a expertů, kteří v armádních chemických laboratořích v sovětských dobách pracovali, hovořily o výrobě látky typu novičok v uzavřených městech Volsk a Šichany v ruském Povolží. Otravné látky se tam prý vyráběly v 70. a 80. letech minulého století. Některé zdroje jako možné místo výroby uváděly také středoasijský Uzbekistán, který byl do počátku 90. let součástí Sovětského svazu.

Témata:  Velká Británie Rusko vědci

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy