Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti bojkotují jihokorejský institut

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - 50 odborníků v oblasti umělé inteligence hodlá bojkotovat prestižní jihokorejský vědeckotechnický institut KAIST. Důvodem je spolupráce ústavu s největšími jihokorejskými společnostmi na vývoji zbraní.

Letos v únoru otevřel KAIST společně s jihokorejskou firmou pro výrobu kazetové munice Hanwha Systems nové centrum pro vývoj logistických systémů, navigace bezpilotních podmořských plavidel, sledovacích zařízení a dalších technologií využívajících umělou inteligenci. Světoví odborníci nyní požadují, aby KAIST přerušil vývoj podobných technologií bez "smysluplného lidského dohledu".

Jihokorejský institut oznámení zatím nekomentoval. Jeho šéf Šin Song-čchul však už dříve odmítl, že by ústav vyvíjel smrtonosné bojové systémy.

Experti ze 30 států světa hodlají bojkotovat akce pořádané jihokorejským institutem a přeruší i spolupráci na výzkumných projektech.

Protestní akci zorganizoval profesor Toby Walsh z Univerzity Nového Jižního Walesu v Sydney. "Pokud budou samostatně fungující zbraně vyvinuty..., umožní to, aby se války bojovaly rychleji a aby měly větší rozsah než kdy dříve," uvedl.

Témata:  zbraně Jižní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy