Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová má před sebou velmi citlivý problém

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Nová velká koalice kancléřky Angely Merkelové (CDU) má na stole první citlivý problém. V Německu se v poslední době diskutuje o možném zrušení zákazu reklamy na potraty. Podle kritiků totiž současný stav vede k tomu, že lékaři kvůli obavám z postihu na internetu raději vůbec neuvádějí, že potraty provádějí.

Problematika, která běžně není v centru politického dění, se stala předmětem hlasitých sporů kvůli případu doktorky Kristiny Hänelové. Ta byla na konci loňského roku odsouzena k pokutě 6000 eur (152.000 korun) za to, že na své webové stránce zveřejnila informace o potratech, čímž podle soudu porušila příslušný zákaz reklamy.

"Zákonodárce nechce, aby se o umělém přerušení těhotenství na veřejnosti diskutovalo, jako by to byla normální věc," zdůvodnil soud v hesenském Giessenu svůj verdikt. Umělé přerušení těhotenství, které loni v Německu podstoupilo přes 100.000 žen, se podle něj nedá srovnat s běžným zákrokem, jako je třeba operace slepého střeva.

Rozhodnutí soudu, které podle kritiků postavilo lékařské informace na roveň reklamě, vyvolalo hlasité reakce zastánců paragrafu 219a trestního zákoníku, podle kterých šlo o důležité rozhodnutí ve prospěch nenarozeného života, i jeho odpůrců, podle nichž nemůže být lékař trestán - a to až dvěma roky odnětí svobody - za to, že poskytuje informace.

Pro zrušení kontroverzního paragrafu se vyslovili zástupci opoziční Levice a Zelení. "Paragraf musí být zrušen, nebo přinejmenším změněn, protože je zavádějící. Chceme, aby bylo v zákonech jasno. Zákon za jistých okolností umožňuje beztrestné umělé přerušené těhotenství, a proto musejí mít doktorky a doktoři možnost poukázat na to, že potraty nabízejí, aniž by za to mohli být potrestáni," vyjádřila své přesvědčení třeba mluvčí Zelených pro ženské otázky Ulle Schauwsová.

Pro zrušení paragrafu jsou i koaliční sociální demokraté, kteří dokonce těsně před vznikem staronové velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU v parlamentu předložili příslušný návrh. Koaličním křesťanským demokratům (CDU), kteří jsou pro to, aby byla reklama potratů nadále trestná, dalo tehdy hodně práce, aby SPD přesvědčili o tom, že by spíše než prosazovat vlastní návrh měli hledat společný kompromis.

Že to nebude jednoduché, naznačilo i vyjádření konzervativního ministra zdravotnictví Jense Spahna, který si k nevoli mnoha sociálních demokratů neodpustil poznámku, že se některé bojovnice za práva žen více zasazují o životy zvířat než nenarozených dětí.

Témata:  Německo potraty Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy