Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump poslal Národní gardu hlídat hranice s Mexikem

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Washington - Americký prezident Donald Trump ve středu podepsal vyhlášku, která ukládá Národní gardě účast při ostraze hranice s Mexikem.Podle agentury AP se první jednotky vydají na hranici už dnes. Nařízení přivítali guvernéři Nového Mexika a Texasu. S odmítavým stanoviskem se ale setkalo v Mexiku.

V memorandu určeném ministrům obrany a vnitřní bezpečnosti Trump uvedl, že "situace na hranicích dosáhla krizového stavu". Zdůraznil, že je třeba zabránit pašování drog a zastavit proud migrantů.

Protiprávnost na jižní hranici je podle prezidentova prohlášení "neslučitelná s bezpečností a svrchovaností amerického lidu". Americká vláda za těchto okolností "nemá jinou možnost, než jednat".

O chystaném opatření už předem informovala veřejnost ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová. "Prezident nařídil ministerstvu obrany a ministerstvu pro vnitřní bezpečnost spolupracovat s našimi guvernéry při rozmístění Národní gardy na jihozápadní hranici, kde bude pomáhat pohraniční stráži," uvedla Nielsenová na tiskové konferenci v Bílém domě.

Gardisté nebudou mít podle Nielsenové policejní pravomoci, jejich role tak bude výhradně podpůrná. Předpokládá se, že pohraniční stráži pomohou mimo jiné s leteckým dohledem nad americko-mexickým pomezím.

Mexický senát v reakci vyzval prezidenta Enriqueho Peňu Nieta, aby dočasně pozastavil spolupráci s USA v oblasti migrační a bezpečnostní politiky. Mexická vláda by měla "odmítnout pokusy militarizovat společnou hranici a vyzvat americký Kongres, aby přiměl prezidenta k uctivému jednání s Mexikem".

Trump není prvním americkým prezidentem, který na hranice povolal Národní gardu, což je rezervní složka amerických ozbrojených sil pod kontrolou federální a místní vlády. V roce 2010 tehdejší demokratický prezident Barack Obama vyslal na pomezí s Mexikem 1600 gardistů a během mandátu Obamova předchůdce George Bushe mladšího zde v rámci bezpečnostní operace působilo až 6000 příslušníků gardy.

Americký Vládní kontrolní úřad (GAO) hodnotil působení gardistů v rámci Obamovy a Bushovy mise rozporuplně. Ve své zprávě uvedl, že obě operace, které vyšly celkem na 1,35 miliardy dolarů, měly přínos v podobě zastrašení zločinců a posílení vztahů mezi americkými ozbrojenými složkami. Samotnou vojenskou výpomoc pak GAO hodnotil jako improvizovanou a bez jasně definované strategie. 

Témata:  Donald Trump U.S. ARMY USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy