Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov si podal USA, vyčetl jim pohrdání právem

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov si dnes na moskevské konferenci ve dvanáctiminutovém projevu stěžoval na Spojené státy a jejich západní spojence za "pochybné geopolitické hry" a "démonizaci Ruska".

Kritizoval i vládu amerického prezidenta Donalda Trumpa, která "nepochopitelně" přehodnocuje všechny klíčové dohody a se kterou prakticky není možné se na ničem dohodnout. Žádný z představitelů americké vlády si však Lavrovovy výčitky nevyslechl, protože většina západních zemí je na konferenci v Moskvě zastoupena nejvýše na úrovni expertů, poznamenal list Kommersant.

"Nepochybně máme co do činění s vládou, která podniká revizionistické kroky na světové scéně a reviduje prakticky všechny klíčové dohody, dosažené v poslední době mezinárodním společenstvím," řekl Lavrov. Washington podle něj napadá dohodu o íránském jaderném programu, rozhodnutí OSN o urovnání na Blízkém východě, pařížskou dohodu o klimatu i základní principy Světové obchodní organizace.

Ministr si také stěžoval na "rostoucí pohrdání mezinárodním právem a nadnárodními institucemi včetně OSN" i "neustávající jednostranné kroky Západu v čele s USA, které mají v řadě případů provokativní charakter a vedou k nebezpečnému narušení rovnováhy mechanismů globálního řízení". Podle Lavrova "se ve Washingtonu a Londýně nepoučili z tragédií Jugoslávie, Iráku, Libye, Sýrie a Ukrajiny". Američané se podle něj řídí zásadou, že kdo není s nimi, je proti nim.

Lavrov si také stěžoval na "kyjevský režim", který podle něj usiluje o revizi mírových dohod z Minsku o urovnání konfliktu v Donbasu, což Západ přehlíží, a tím povzbuzuje jestřáby v Kyjevě, kteří by chtěli konflikt vyřešit silou.

Šéf ruské diplomacie vyčetl Západu také politiku v Sýrii, kde se prý snaží "teroristy dělit na špatné a ne moc špatné", čímž vzniká podezření, že "Američané se snaží v tomto obrovském geopolitickém prostoru (Blízkého východu) udržet stav řízeného chaosu".

Témata:  Sergej Lavrov Rusko USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy