Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva muži dostali za napadení Kurdů při Erdoganově návštěvě USA rok vězení

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Washington - Americký soud poslal dnes na rok a den do vězení dva muže, kteří se loni v květnu účastnili napadení kurdských demonstrantů během návštěvy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Dvojice amerických občanů se přiznala k tomu, že kopala do protestujících a způsobila jim zranění. Informovala o tom agentura Reuters. Americká justice v současnosti řeší i obvinění čtveřice členů Erdoganovy ochranky, což komplikuje již tak napjaté vztahy s Ankarou.

Šestačtyřicetiletý Sinan Narin a o pět let starší Eyup Yildirim byli podle úřadů mezi skupinou Erdoganových příznivců, kteří před rezidencí tureckého velvyslance ve Washingtonu spolu se členy prezidentovy ochranky násilně zaútočili na skupinu Kurdů. Yildirim kopal do hlavy a obličeje muže, který kvůli tomu utrpěl otřes mozku a ztrátu paměti, zatímco Narin kopal do ženy, jež spadla na zem.

Během potyček, které se odehrály po setkání tureckého prezidenta s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem v Bílém domě, bylo podle americké policie kvůli brutálnímu zásahu Erdoganovy ochranky a jeho stoupenců zraněno 11 osob.

Americké úřady nejprve obvinily 15 prezidentových tělesných strážců, postupně však obvinění vůči 11 z nich stáhly. Zbývajícím čtyřem hrozí v případě odsouzení až 15 let vězení.

Témata:  USA věznice Recep Tayyip Erdogan Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy