Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní konflikt pokračuje: Trump chce zvýšit clo na čínské zboží o dalších 100 miliard dolarů

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes požádal svého zástupce pro obchod, aby vypracoval seznam dalších čínských výrobků, na jejichž dovoz v hodnotě 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony Kč) by zavedl nová cla. Rozhodnutí přichází den poté, co Čína oznámila, že chce uvalit 25procentní clo na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sójové boby.

Peking reagoval na obdobný seznam, který USA zveřejnily v úterý. Ten pro změnu obsahuje 1300 čínských výrobků, na něž chtějí aplikovat 25procentní clo Spojené státy. V obou případech jde o zboží, jehož dovoz do Číny respektive do Spojených států dosahuje hodnoty téměř 50 miliard dolarů (kolem jednoho bilionu Kč) ročně.

Bílý dům dnes oznámil, že Trump požádal Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR), aby zvážil uvalení cla na Čínu ve výši 100 miliard dolarů s tím, že pokud to uzná za vhodné, měl by rovněž rozhodnout o tom, na jaké zboží se opatření bude vztahovat.

Trump rovněž vyzval ministerstvo zemědělství, aby vypracovalo plán na ochranu zájmů amerických farmářů.

Desítky obchodních svazů zastupujících přední americké podniky minulý týden vyzvaly Trumpa, aby cla na dovoz z Číny neuvaloval. Varovaly před jejich negativními dopady na ekonomiku Spojených států i na americké spotřebitele.

Témata:  Donald Trump Čína USA

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy