Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinci obnovili protesty v Pásmu Gazy u hranic s Izraelem. Fotka chlapce v cibulové masce obletěla svět

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Gaza - Izraelské bezpečnostních síly zadržely loni na okupovaných palestinských územích na 6800 Palestinců, z toho více než pětinu tvořili nezletilí. Katarská televize Al-Džazíra ve čtvrtek odvysílala rozhovor s malým Palestincem, který se v těchto dnech účastní masových protestů v palestinském Pásmu Gazy u hranic s Izraelem.

Nyní je v izraelských věznicích 350 osob mladších osmnácti let, řada z nich skončila za mřížemi kvůli házení kamenů na izraelské vojáky. Informoval o tom ve čtvrtek server Middle East Monitor. Statistiku zveřejnil u příležitosti palestinského dne dětí palestinský statistický úřad.

Teprve devítiletý chlapec v rozhovoru pro Al-Džazíru sebevědomě vypráví o svém boji za navrácení půdy na území Izraele jeho prarodičům, kteří ji museli opustit po vzniku státu Izrael v roce 1948.

This Palestinian boy is being hailed as a 'symbol of resistance' after he used an onion as a makeshift gas mask during Gaza's deadly 'Land Day' protests pic.twitter.com/6VLZWqR3kI

— Middle East Eye (@MiddleEastEye) 5. dubna 2018

"Nebojím se jich, oni se musí bát nás. Přišli z jiné země a chtějí nám sebrat Jeruzalém. A i když zemřu jako mučedník, ostatní budou v boji pokračovat," řekl malý Muhammad, jehož fotka z nynějších protestů v Pásmu Gazy obletěla svět na sociálních sítích. Chlapec má na ní na obličeji cibulovou masku, kterou si sám vyrobil a která ho má chránit proti slznému plynu. "O cibulové masce mi vyprávěl otec, který byl zraněný při první intifádě (povstání proti Izraeli)," vysvětlil Muhammad.

Masové protesty na hranicích Pásma Gazy s Izraelem vypukly minulý pátek, kdy se jich zúčastnilo na 30.000 lidí. Začaly pokojně jako protesty v sedě, ale záhy se změnily v nepokoje. Někteří Palestinci začali zapalovat pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří v reakci zastřelili na dvě desítky lidí. Poslední zraněný zemřel dnes v nemocnici.

I dnes se čekají protesty, Palestinci od čtvrtka sváželi na hranici Pásma Gazy s Izraelem pneumatiky, které dnes už na některých místech začali zapalovat. 

Témata:  Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy