reklama

Na seznamu USA jsou například oligarchové Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Děripaska či šéf ruského dodavatele plynu Gazprom Alexej Miller.

"Ruská vláda je zapojená v celé řadě zhoubných aktivit po celém světě včetně pokračují okupace (ukrajinského autonomního poloostrova) Krymu a vyvolávání násilností na východě Ukrajiny, dodávání zbraní a materiálu režimu (syrského prezidenta Bašára) Asada, který bombarduje vlastní civilisty, pokusů rozvrátit západní demokracie a škodlivé kybernetické činnosti," uvedl americký ministr financí Steve Mnuchin.

Zařazení na černou listinu znamená, že americké úřady dotčeným osobám a společnostem zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou. Americké společnosti navíc nesmí se sankcionovanými lidmi a subjekty nijak spolupracovat.

Konkrétně je na seznamu sedm ruských oligarchů a 17 ruských vysokých vládních úředníků a činitelů. Mnuchin k tomu uvedl, že tato skupina lidí, která těží ze zkorumpovaného ruského systému, již nebude déle chráněna před následky destabilizujících aktivit ruského státu. Součástí sankcí je i výše zmíněných 14 subjektů včetně společností napojených na Děripasku či oligarchu Kirilla Šamalova, který je rovněž na černé listině.

Americké opatření se týká mimo jiné ruské státní exportní firmy Rosoboronexport, která obchoduje se zbraněmi. List The Washington Post uvedl, že Rosoboronexport je spojována se syrským režimem, který Moskva podporuje.

Společnost Rosoboronexport se proti sankcím ohradila. "Tohle je neférový konkurenční boj v té nejčistší formě," citoval Reuters mluvčí firmy.

Místopředseda Státní dumy Pjotr Tolstoj označil sankce za "zlý a nesmyslný krok, který nikam nepovede". Podle něj přispěje akorát ke zhoršení již obtížných vzájemných vztahů. Šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev vyjádřil názor, že to ale neznamená, že by Rusko přestalo udržovat kontakty s USA.

Šéf Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů (RSPP) Alexandr Šochin přirovnal podle TASS americké sankce k "metodám teroristů". Soudí, že postižení jsou sankcemi likvidováni podle stejného vzoru jako "rukojmí", aby ostatní viděli, co je čeká, pokud se nebudou "správně chovat".