Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volební kampaň v Maďarsku skončila. Země se chystá na volby

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Vzájemné slovní útoky největších rivalů ukončily kampaň před nedělními parlamentními volbami, v nichž lidé rozhodnou, zda strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána zvítězí potřetí v řadě.

"Jděte a řekněte všem, že migrace je rzí, který pomalu ale jistě rozežírá náš národ," vyzval populista Orbán, který se staví do role zachránce křesťanské Evropy, v pátek své příznivce na shromáždění ve městě Székesfehérvár.

Nicméně Orbánovi stoupenci ho obdivují ne kvůli nekompromisnímu přístupu vůči migraci, ale hlavně kvůli jeho hospodářské a sociální politice, napsala agentura AP. "Nyní toho tolik dostanete. Učebnice jsou zdarma až do osmé třídy," řekla AP žena, jak Orbán usnadňuje život jejím dětem a vnoučatům.

Několik protestujících, kteří se snažili dostat na Orbánův mítink, vyhnala ochranka. V Budapešti politik nacionalistické strany Jobbik řekl, že byl zbit, když se snažil zabránit příznivcům Orbánova Fideszu v ničení plakátů své strany.

Zástupci levicových stran zase na svých shromážděních hovořili o Orbánovi jako o "gangsterském podvodníkovi" a kritizovali ho kvůli autoritářským tendencím a korupci, kterou je údajně prorostlá jeho vláda. Kandidát na premiéra maďarských socialistů Gergely Karácsony obvinil Orbána, že zneužívá svého silného politického mandátu. "V Maďarsku neexistuje nikdo, kdo má takovou moc a kdo ji tak zneužívá," uvedl o Oránovi.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy