Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Saúdské Arábii začaly výslechy stovek lidí v korupčních kauzách

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Saúdskoarabský prokurátor zahájil výslechy lidí, kteří uvízli v protikorupčním zátahu vlády. Loni nechal režim zatknout kvůli korupci přes 300 osob, mezi nimiž byli i členové královské rodiny a bohatí podnikatelé.

Většina z nich pak přistoupila na finanční vyrovnání s vládou; ty, kteří tak neučinili, čeká soud.

Podle dnešního vydání listu Aš-Šark al-Avsat stane před soudem každý, kdo bude obviněn. Na finanční vyrovnání nepřistoupilo 56 osob, které daly přednost soudnímu procesu. Nyní jsou ve vazbě.

Protikorupční kampaň zahájil korunní princ Muhammad bin Salmán a ve vazbě loni skončilo i několik princů. Vězněni byli v luxusním rijádském hotelu. Mezi posledními byl propuštěn Muhammadův bratranec miliardář princ Valíd bin Talál. Jeho majetek se odhaduje na 17 miliard dolarů, ale není známo, jakou sumu obsahuje jeho dohoda s vládou.

Témata:  Saúdská Arábie korupce

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy