Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Moskvy přiletěl šéf severokorejské diplomacie, bude jednat o situaci na Korejském poloostrově

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Moskva - Do Moskvy dnes přiletěl severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho, bude jednat o situaci na Korejském poloostrově. Japonský tisk před časem oznámil, že Pchjongjang chystá sérii schůzek na nejvyšší úrovni.

Podle oficiální zprávy bude ministr Ri Jong-ho v Moskvě "posuzovat stav a perspektivy rozvoje dvoustranných vztahů a vymění si názory na klíčové mezinárodní a regionální problémy s důrazem na urovnání situace na Korejském poloostrově". Do Moskvy severokorejský ministr přiletěl pravidelnou leteckou linkou z turkmenského Ašgabatu, kde byl na oficiální návštěvě. Z Moskvy odletí ve středu.

V úterý se má setkat s ruským partnerem Sergejem Lavrovem, zda je v plánu jednání s prezidentem Vladimirem Putinem, ruské zdroje neuvedly.

Ruské ministerstvo zahraničí koncem března oznámilo, že v Moskvě se v nejbližší době uskuteční řada mezinárodních schůzek věnovaných řešení situace na Korejském poloostrově. Informace oživila spekulace o přípravě vrcholné schůzky prezidenta Putina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. 

S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem se severokorejský diktátor setkal v březnu. Vrcholné schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a s americkým prezidentem Donaldem Trumpem jsou plánovány na duben a květen.

Témata:  Rusko Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy