Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán zastaví Sorose? Fidesz by už v květnu mohl prosadit protiimigrační zákon

Soros, George
Soros, George
Foto: The Washington Note

Budapešť - Maďarská strana Fidesz by po nedělním volebním vítězství mohla už v květnu prosadit zákon, jehož cílem je omezit migraci. Norma je součástí kampaně premiéra Viktora Orbána proti americkému finančníkovi maďarského původu Georgi Sorosovi.

Filantropické aktivity tohoto miliardáře se zaměřují na podporu liberálních hodnot a otevřené hranice ve střední a východní Evropě.

Mluvčí strany Fidesz János Halász řekl, že prvním legislativním krokem nového parlamentu, který by se mohl ustavit do konce dubna, by mohlo být právě schválení uvedeného zákona. Ten by podle vyjádření mluvčího měl vládě umožnit zakázat nevládní organizace, které podporují migraci a představují tak pro stát "bezpečnostní riziko".

Návrh zákona byl končícímu parlamentu předložen v únoru. Jeho součástí je 25procentní zdanění darů plynoucích ze zahraničí nevládním organizacím, které v Maďarsku podporují migraci.

Témata:  Maďarsko George Soros Viktor Orbán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy