Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletu na jihozápadě Jemenu zemřelo 15 lidí, včetně dětí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Nálet arabské koalice si dnes ve městě Táizz na jihozápadě Jemenu vyžádal nejméně 15 mrtvých. Mezi oběťmi jsou i děti. Saúdská Arábie kvůli bombardování v Jemenu dlouhodobě čelí kritice ochránců lidských práv, kteří upozorňují na vysoký počet civilních obětí. Rijád to dlouhodobě odmítá.

Při dnešním náletu byl zasažen dům ve čtvrti Dimnat Chadír, kde mezi sebou dlouhodobě bojují jemenská vládní vojska a šíitští povstalci podporovaní Íránem.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala přes 10.000 mrtvých a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy. 

Asi milion lidí se během konfliktu nakazil cholerou, tato nemoc loni v zemi zabila na 2220 osob, z toho třetina byly děti. Většina nemocnic se potýká s nedostatkem léků a značná část populace není očkovaná. Poměr sil mezi znesvářenými stranami se podle Reuters nicméně během války výrazně nezměnil.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy