Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová identita pro Skripalovy? Moskva je proti, šlo by prý o únos ruských občanů

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva/Londýn - Británie chce poskytnout bývalému dvojímu agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji novou identitu a umožnit jim život ve Spojených státech. Ruská ambasáda podobné plány odsoudila.

O možnosti nové identity pro Skripalovy, otrávené počátkem března armádním jedem novičok na jihu Anglie, informoval o víkendu britský list The Sunday Times. O plánu už jednala britská tajná služba MI6 se svými protějšky z americké CIA.

Podle ruské ambasády v Londýny by "izolace" Skripalových znemožnila seznámit se s jejich verzí událostí. Šlo by prý navíc o faktický únos ruských občanů, protože Julija Skripalová i její otec jsou držiteli ruského pasu. Skripal je kromě toho ještě občanem Spojeného království.

Ruské velvyslanectví rovněž označilo za "krajně nepřesvědčivou" informaci britských novinářů, že analytici britského královského letectva (RAF) na Kypru zachytili podezřelou depeši. 

Podle britského tisku obsahovala slova "balík byl doručen". Odeslána byla ze Sýrie jisté "úřední osobě" do Moskvy krátce poté, co byli Skripal a jeho dcera otráveni. V depeši bylo prý rovněž uvedeno, že dvě osoby "úspěšně odjely".

Témata:  Rusko Velká Británie Sergej Skripal

Související

Aktuálně se děje

27. září 2024 20:13

Zmasakrovaný Jaromír Soukup a jeho rvačka. Agáta Hanychová začala mluvit

Agáta Hanychová se konečně ozvala a prozradila, co se odehrálo při brutální rvačce mezi Jaromírem Soukupem a Miroslavem Dopitou. Prý se cítí ohrožená na životě, protože vypadá, že právě ona měla být původně cílem Soukupova hněvu, a Dopita ji prý jen chránil. Jaromír Soukup však ostře kontruje, že Agáta u začátku konfliktu vůbec nebyla. Co se ve skutečnosti stalo? Tato drama je stále v plném proudu.

Zdroj: Pavlína Hermannová

Další zprávy