reklama

V otázce, zda by mělo být děvčatům mladším 14 let zakázáno nosit z náboženských důvodů šátek na hlavu, ale uvnitř Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové nepanuje shoda. Podle agentury Reuters pravděpodobně neuvítá volání po zásahu ze svého vlastního tábora, což ukazuje nesnadnost úsilí o integraci čtyř milionů muslimů žijících v zemi.

Integrační proces v Německu nabyl na složitosti po přílivu více než milionu migrantů v letech 2015 a 2016 většinou z oblastí Blízkého východu a severní Afriky. Situaci neusnadnily ani výrazné volební zisky krajně pravicové protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD).

Německý parlament už loni přijal zákon zakazující nošení oděvů zahalujících celou tvář státním zaměstnancům, soudcům a vojákům ve službě. Německý ministr vnitra Horst Seehofer z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) a ministryně zemědělství Julia Klöcknerová (CDU) oznámili, že nyní podporují zákaz nošení šátků školačkám. Podle Klöcknerové je to nezbytné, pokud děti nemají vyrůstat s "hrubými genderovými stereotypy".

Jiní vládní konzervativci, včetně vládní zmocněnkyně pro integraci Annette Widmannové-Mauzové (CDU), dnes upozornili, že takový zákaz by vytvořil ústavní problém a zpochybnil by rodičovská práva.

Seehofer, jehož CSU odčerpala v loňských spolkových volbách část hlasů AfD, chce tyto voliče získat zpět do říjnových zemských voleb v Bavorsku, a to tvrdším postojem v oblastech bezpečnosti a migrace. Minulý měsíc se jasně distancoval od Merkelové v debatě o tom, zda islám patří k Německu.

Proti zákazu šátků jsou obecně sociální demokraté (SPD), kteří tvoří společně s konzervativní unií CDU/CSU velkou koalici. Expert strany na integraci Ibrahim Yetim označil takové návrhy za nedomyšlené.

Rakouská vláda minulý týden oznámila, že chce zakázat nošení šátků malým dívkám ve školkách a základních školách. Příslušný ústavní zákon má být vypracován do začátku letních školních prázdnin. Cílem je podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze z lidové strany (ÖVP) zabránit "vytváření paralelních společností v Rakousku".