Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skripalová odmítla konzulární pomoc Ruska, zřejmě se skrývá ve střeženém domě

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Dcera bývalého dvojitého agenta Julija Skripalová (33) odmítla konzulární pomoc Ruska. V pondělí opustila nemocnici a byla odvezena na neznámé místo. Ruské velvyslanectví v Londýně obvinilo Británii z jejího únosu.

Skripalová si podle The Times byla plně vědoma toho, že může požádat ruské velvyslanectví v Londýně o konzulární pomoc, rozhodla se tak ale neučinit.

Rusko přitom Británii v uplynulých týdnech opakovaně kritizovalo kvůli tomu, že údajně odmítá umožnit ruským diplomatům přístup ke Skripalové, která je ruskou občankou.

Dcera Sergeje Skripala se s největší pravděpodobností zdržuje v dobře střeženém domě na venkově. Bývalý agent ruské GRU a britské MI6 Skripal zůstává v nemocnici, podle lékařů se ale i jeho stav lepší. Ani v případě Skripalové podle hlavní lékařky nemocnice v Salisbury léčba zdaleka nekončí.

List The Times už dříve uvedl, že Británie zvažuje, že Skripalovým nabídne novou identitu a život ve Spojených státech. Sestřenice Julije Skripalové Viktorija Skripalová v úterý ruské agentuře Interfax řekla, že Julija požádá v Británii o politický azyl. The Times dnes uvedl, že se mu tuto informaci nepodařilo ověřit.

List zároveň uvedl, že zdroje z britské vlády nabádají k opatrnosti při hodnocení výroků Viktorije Skripalové, neboť ji Moskva zřejmě využívá jako svou figurku. 

Ruské velvyslanectví v Londýně v úterý vyzvalo Brity, aby ruské straně "okamžitě" předložily důkazy o tom, že Skripalová se po propuštění z nemocnice odebrala na neznámé místo z vlastní vůle. Pokud budou Skripalovi tajně přesídleni, aniž by bylo možné vyslechnout jejich verzi událostí, bude to Rusko podle zastupitelského úřadu považovat "za únos nebo přinejmenším nucenou izolaci".

Témata:  Velká Británie Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy