Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovny reprezentantů Ryan nebude obhajovat poslanecký mandát

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Washington - Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan (48) se ve volbách letos v listopadu nebude ucházet o znovuzvolení. O jeho odchodu se už dlouho spekulovalo, podle agentury AP v parlamentu už splnil svůj hlavní politický cíl, jímž bylo prosazení radikální daňové reformy.

Členem Kongresu je Ryan od roku 1998, v prezidentských volbách v roce 2012 si ho uchazeč o prezidentskou funkci Mitt Romney zvolil za svého kandidáta na post viceprezidenta.

Podle serveru Politico nehodlá Ryan odejít z Kongresu hned. Jeho poradce Brendan Buck novinářům řekl, že šéf sněmovny dokončí svůj mandát a opustí Kongres příští rok v lednu, kdy Sněmovna reprezentantů zasedne po volbách v novém složení. O místo šéfa sněmovny se budou zřejmě místo Ryana ucházet poslanci Kevin McCarthy a Steve Scalise.

Podle amerických komentátorů Ryanův odchod prohloubí nejistotu republikánů před volbami, v nichž budou Američané rozhodovat o obsazení celé dolní komory a třetiny Senátu. Ústup popularity, vyvolaný problematickými výroky i skutky prezidenta Donalda Trumpa, pociťuje Republikánská strana už řadu měsíců.

Ryan přijal v roce 2015 funkci ve vedení Sněmovny reprezentantů jen váhavě, ale podle přesvědčení většiny poslanců se osvědčil. S Trumpem se mu nepodařilo navázat těsnější spolupráci, k jeho kandidatuře měl zpočátku výhrady.

Ryanův odchod na twitteru komentoval prezident. "Předseda Paul Ryan je skutečně dobrý muž, a i když nebude usilovat o znovuzvolení, zanechá za sebou úspěšný odkaz, který nikdo nemůže zpochybnit. Jsme s tebou, Paule!" napsal Trump.

Američtí republikáni mají ve Sněmovně reprezentantů solidní většinu, aby ji ztratili, museli by jim demokraté v listopadových volbách vzít 23 mandátů.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) USA Paul Ryan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy