reklama

"Na našem trhu je docela hodně výrobků ze Spojených států. Nejde jen o vzpomínané akcie, ale i celou řadu jiného zboží, které se dováží na náš trh a které vyrábějí americké podniky," odpověděl Medveděv poslancům na dotaz ohledně odvetných opatření.

USA podle premiéra zvětšují snahu vyvíjet na Rusko nátlak, a to včetně sankcí zaváděných pod vymyšlenými záminkami. Moskva podle něj nevylučuje možnost obrátit se instituce mezinárodního trhu, aby se zabývaly snahou Američanů "potrestat Rusy" a ovládnout takto trhy s použitím jiných metod než hospodářské soutěže.

"Odvetná opatření musí být důkladně promyšlena, aby nepoškodila nás samé, a musí být přiměřená. Nevylučuji, že budeme pečlivě zvažovat všechny aspekty naší spolupráce s USA," řekl Medveděv. 

Ten je znám jako fanoušek výrobků americké společnosti Apple. V dobách, kdy na čtyři roky vystřídal v Kremlu Putina v roli prezidenta, býval často viděn s přístroji iPhone a iPad v ruce. Později byl sice obdarován chytrým mobilním telefonem ruské výroby, ale loni byl opět zachycen na fotkách s nejnovějším typem iPhonu, kterým si udělal "selfíčko", poznamenala ruská redakce BBC.

Vzájemný obchod Rusko-USA loni dosáhl výše 24 miliard dolarů (asi 490 miliard Kč), z čehož 17 miliard připadalo na ruský vývoz do USA, především ropu, kovy, jaderné palivo, minerální hnojiva a ryby. Hlavní část amerického vývozu představují letadla Boeing, letecké motory a letecké součástky, Rusko také dováží strojírenské výrobky. Před zavedením sankcí byly USA velkým dodavatelem těžebního zařízení pro ropný průmysl.

Medveděv dnes ve Státní dumě, dolní komoře parlamentu, skládal účty z činnosti vlády, v jejímž čele stojí šestým rokem. Server Newsru.com připomněl, že pod hranicí chudoby žije více než 20 milionů Rusů. Na sociální dávky Rusko vynakládá asi tři procenta hrubého domácího produktu - ale tři čtvrtiny této podpory se místo potřebným dostává "zaslouženým".