Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva pošle do syrské Dúmy ruskou vojenskou policii

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek – Ve čtvrtek ruská vojenská policie vstoupí do syrského města Dúmá, jejím úkolem bude zajistit bezpečnost a udržovat pořádek. Oznámil to dnes v Moskvě generální štáb ruské armády, o jehož prohlášení informovala agentura TASS. 

Dúmá se o víkendu stala místem údajného chemického útoku, z něhož západní státy obviňují režim Bašára Asada. Rusko i Sýrie taková obvinění odmítají.

Mluvčí ruského generálního štábu Viktor Poznichir uvedl, že expertíza půdy a střepin v místě údajného chemického útoku neprokázala stopy otravných látek. Ruští vojenští specialisté podle něj expertízu provedli den po údajném útoku. Žádné stopy chlóru nebo nervově paralytických látek objeveny nebyly, dodal Poznichir.

Podle mluvčího Poznichira bude ruská vojenské policie v Dúmě kromě zajišťování pořádku pomáhat místnímu obyvatelstvu. Do Dúmy i celé oblasti východní Ghúty byly podle něj dodány stovky tun humanitární pomoci OSN i Ruska.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že po sobotním útoku v Dúmě vyjazovalo příznaky zasažení toxickými chemikáliemi na 500 lidí. „U postižených osob šlo zejména o příznaky silného podráždění sliznic, selhání dýchání a narušení centrální nervové soustavy," uvedla WHO ve svém prohlášení. Organizace se přitom odvolává na údaje poskytnuté partnerskými zdravotnickými organizacemi, sama do oblasti přístup nemá.

Témata:  Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy