Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhradní matce se narodilo dítě čtyři roky po smrti biologických rodičů

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Peking - Náhradní matce v Číně se narodilo dítě čtyři roky poté, co jeho rodiče zemřeli. Zesnulý pár si nechal zmrazit několik embryí, protože doufal, že by mohl mít dítě prostřednictvím umělého oplodnění. Po dopravní nehodě se do případu vložili rodiče manželů a začali bojovat za to, aby jim bylo dovoleno embrya použít.

Chlapec se narodil loni v prosinci náhradní matce z Laosu, informoval list The Beijing News. Popsal zároveň, jak složitou cestou si jeho nynější prarodiče museli projít. V době nehody byla embrya uchována v nemocnici v Nan-ťingu ve speciálním kontejneru uloženém v tekutém dusíku při teplotě minus 196 stupňů.

Nejdříve nynější prarodiče čekala právní bitva o svěření embryí, žádný podobný případ totiž čínské soudy do té doby neřešily. Když se jim to podařilo, objevily se ihned další problémy. Embrya bylo možné z nemocnice odvézt pouze v případě, že by existovalo další zdravotnické zařízení, které se o ně postará. Vzhledem k právní nejistotě, která kolem celého případu panovala, bylo přitom velmi těžké podobnou nemocnici najít. Navíc využití náhradní matky je v Číně nelegální, jedinou možností tedy bylo podívat se za hranice.

Pomocí agentury zajišťující náhradní matky se rozhodli pro Laos, jenže žádná z leteckých společností nechtěla nádobu s embryi a tekutým dusíkem převézt. Vše tedy nakonec dovezli autem. V Laosu bylo jedno z embryí vloženo do dělohy náhradní matky a v prosinci loňského roku se malý Tchien-tchien narodil.

Aby bylo zajištěno, že bude mít chlapec čínské občanství, náhradní matka odcestovala pouze na turistické vízum do Číny, kde porodila.

Témata:  děti Čína umělé oplodnění

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy