Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump o možném vojenském zásahu v Sýrii zatím nerozhodl, krizi telefonicky řešil s Mayovou

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Londýn - Americký prezident Donald Trump jednal o situaci v Sýrii se svými bezpečnostními poradci, žádné rozhodnutí ohledně případného úderu na tuto zemi ale zatím neučinil. Britská premiérka Therea Mayová ve čtvrtek telefonicky jednala o Sýrii s Trumpem. Shodli se na nezbytnosti zabránit mezinárodní akcí režimu syrského prezidenta Bašára Asada od dalšího použití chemických zbraní.

"Nadále vyhodnocujeme informace od zpravodajských služeb a jsme ve spojení s našimi partnery a spojenci," uvedl Bílý dům.

Trump předtím uvedl, že rozhodnutí o vojenském zásahu proti Sýrii padne brzy. Zpravodajka NBC, která pokrývá dění v Bílém domě, na twitteru uvedla, že americký ministr obrany James Mattis zrušil cestu do New Yorku. Pentagon důvod nesdělil.

Úder západních zemí by měl být trestem za údajný chemický útok syrské armády v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku. "Shodli se na tom, že použití chemických zbraní nesmí zůstat bez povšimnutí a že je nutné Asadovu režimu zabránit v dalším použití chemických zbraní," uvedl úřad Mayové k telefonickému rozhovoru s Trumpem. "Dohodli se pokračovat v úzké spolupráci na přípravě mezinárodní odpovědi," dodal úřad.

Agentura Reuters poznamenala, že Mayovou její přední ministři podpořili v podniknutí neupřesněné akce v Sýrii společně s USA a Francií.

Témata:  Donald Trump Sýrie USA Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy