Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský ministr zkritizoval EU kvůli dohodě s Turky

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Berlín/Vídeň - Podle rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze se EU při řešení migrační krize nesmí spoléhat pouze na dohodu s Tureckem. Brusel musí sám učinit několik rázných opatření.

"Dohoda s Tureckem může být jen plánem B. Plán A musí být silná Evropa, která je připravena sama chránit svou vnější hranici. Pokud to neuděláme, budeme žít v Evropě, která je závislá na jiných státech, možná dokonce na jednotlivých osobnostech, jako je (turecký) prezident (Recep Tayyip) Erdogan. A závislost je nebezpečná," řekl Kurz v aktuálním čísle týdeníku Der Spiegel.

Unie by podle něj měla umět řešit uprchlickou krizi sama. "V první řadě jde o společnou ochranu vnější hranice EU. Zadruhé musíme poskytnout více humanitární pomoci přímo v místě krizí, abychom zlepšili tamní životní podmínky. A zatřetí musíme jasně říct: Jsme to my v Evropě a ne pašeráci, kdo rozhoduje, koho přijmeme. Kdo přicestuje nelegálně, ten o svou šanci přijde," řekl.

"Nesmíme každému, kdo přistane na Lesbu, hned začít vykládat, že se bude moct nastěhovat do bytu v Berlíně. Mluvil jsem s mnoha uprchlíky a když jsem se jich ptal, jestli by přijeli s perspektivou života v Řecku nebo v Polsku, tak většinou odpovídali, že ne," řekl ministr.

Zdůraznil také, že všechna opatření by měla směřovat k posílení pozice EU. "Evropa nesmí být vydíratelná a slabá. Rozhodně nechci udržet dohodu s Tureckem za každou cenu," řekl rakouský ministr a podotkl, že vývoj v oblasti dodržování lidských práv v Turecku mu dělá starosti.

Témata:  Rakousko Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy