Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odveta Moskvy bude tvrdá? Duma projedná zákon o sankcích vůči USA

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská Státní duma projedná návrh zákona obsahujícího odvetná ekonomická opatření vůči USA a dalším zemím, které nedávno přijaly nové sankce vůči Rusku. Podle médií obsahuje zákaz importu řady amerického zboží a služeb do Ruska, omezuje ekonomické vztahy a dotkne se i cest některých Američanů do Ruska.

Zákon umožní vládě zavést na doporučení prezidenta Vladimira Putina různá restriktivní opatření vůči americkému zboží a občanům Spojených států, sdělil podle agentury TASS první místopředseda dumy Alexandr Žukov. To se podle něj týká i dalších států, které se k omezujícím opatřením proti Rusku přidaly.

Zákaz by se konkrétně mohl dotknout amerického softwaru, technických zařízení, zemědělské produkce a léků, jež mohou být nahrazeny z jiných zdrojů. Počítá se i s možností zastavení spolupráce v jaderné oblasti a v leteckém průmyslu, uvedl další místopředseda dumy Ivan Melnikov.

Navrhovaný normativní akt obsahuje i opatření politického rázu, včetně seznamu amerických občanů, kterým bude zakázán vstup do Ruska. Dokonce může být zakázána činnost v Rusku i vysoce kvalifikovaným americkým odborníkům, řekl k předloze předák nacionalistů Vladimir Žirinovskij.

Spojené státy před týdnem v rámci odvety za údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb rozšířily svůj protiruský sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů. Tento krok postihuje především bohaté ruské podnikatele blízké Kremlu a řadu firem a institucí.

Témata:  Rusko USA ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.