reklama

Opoziční koalice by podle průzkumu společnosti Kantar Public získala 32 procent voličů, což je pětiprocentní nárůst proti podobné březnové anketě. PiS naopak pět procent ztratila a v současnosti ji podporuje 29 procent voličů.

Média připomínají, že dvojice opozičních stran sice vytvořila koalici při nedávných volbách do zastupitelstev některých měst, avšak není jisté, zda totéž učiní i v parlamentních volbách, které se budou konat příští rok.

Vládnoucí strana zažívá v posledních měsících postupný pokles popularity z více než čtyřiceti procent, které jí různé průzkumy přisuzovaly ještě začátkem roku. Podle analytiků k tomu mohly přispět spory s USA a Izraelem kvůli kontroverznímu zákonu o vině za holokaust či snaha zpřísnit již tak velmi konzervativní protipotratový zákon.

Popularitě PiS nepomohlo ani odhalení faktu, že bývalá premiérka Beata Szydlová vyplatila sobě a svým ministrům "za tvrdou práci" zvláštní prémie převyšující deset měsíčních platů. Strana se situaci snažila zachránit prohlášením, že členové vlády věnují tyto peníze na charitu.

Pro PiS, která loni těžila z nadprůměrného ekonomického růstu a klesající nezaměstnanosti, jde o špatnou zprávu před letošními komunálními volbami, v nichž si na lokální úrovni chtěla potvrdit svou absolutní většinu v parlamentu.