Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump poděkoval spojencům za podporu, Syřané demonstrují

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington/Damašek - Americký prezident Donald Trump poděkoval Británii a Francii za vojenskou pomoc při dnešním úderu na Sýrii. Raketový útok byl podle šéfa Bílého domu proveden bezchybně a splnil svůj cíl.

"Bezchybně provedený útok včera večer. Děkuji Francii a Británii za jejich moudrost a za sílu jejich kvalitní armády. Výsledek nemohl být lepší. Mise splněna!," uvedl Trump na svém twitterovém účtu.

Terčem úderu byla tři výzkumná střediska a rakety dopadly také na pět vojenských základen a skladů v okolí metropole. Syrská armáda v prohlášení uvedla, že celkem bylo na syrské cíle vypáleno 110 raket, z nichž většinu syrská protivzdušná obrana sestřelila nebo odklonila.

Bezprostředně po útoku, který se odehrál před svítáním, se začaly na velkých náměstích v Damašku shromažďovat stovky obyvatel metropole. Agentura AP citovala jejich vyjádření, že chtějí oslavit svou armádu, která se úspěšně třístrannému západnímu útoku postavila. Lidé projížděli ulicemi v troubících autech, ukazovali prsty znamení vítězství a mávali syrskými, ruskými a íránskými vlajkami.

Syrská televize v přímém přenosu z centrálního náměstí Ummájovců ukázala, jak tam mnozí lidé tleskají nebo tančí. "My jsme tví muži, Bašáre," skandovali. Další pak křičeli: "Ó Trumpe, ty jsi opice. Ó Trumpe, ty jsi zvíře." V davu mezi civilisty byli vidět i muži v uniformách a také jeden herec, zákonodárci a další osobnosti.

Státní média zároveň informovala, že syrské vládní síly dnes po několikatýdenních bojích získaly plnou kontrolu nad poslední baštou rebelů v oblasti východní Ghúty, městem Dúmá. Město bude do několika hodin vyčištěno od "přítomnosti teroristů", uvedla státní televize. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) informovala, že poslední konvoj s islamistickými povstalci opustil Dúmu dnes ráno.

Témata:  Donald Trump Sýrie útok Západu na Sýrii Syrská krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.