Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu čeká velká změna: Maďarsku došla trpělivost s uprchlíky, vše bude jinak

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarsko odmítá přijímat uprchlíky, které chtějí do země vracet státy Evropské unie. Uvedl to tamní ministr vlády János Lázár.

Členské země Evropské unie chtějí vracet přistěhovalce do Maďarska, to ale už není možné. V Budapešti to před novináři uvedl Lázár a vzkázal zemím, aby migranty posílali zpět do Řecka.

"Do Maďarska chtějí vrátit 52.000 přistěhovalců, zejména z Německa a Švédska. Všem partnerům vzkazujeme, že migranti přišli přes Řecko, a pokud se tam nezaregistrovali, neznamená to, že je můžete poslat do Maďarska," řekl Lázár.

Možnost vrácení migrantů na základě dublinské dohody chtějí využít v největší míře Německo, Rakousko, Francie a Švédsko. Lázár také kritizoval skutečnost, že EU se dohodla s Tureckem v otázce přistěhovalců a považuje ho za bezpečnou zemi, Řecko však ne. 

Podle Lázára není na místě kritizovat Maďarsko za to, že nepomáhá, protože v tomto roce přijalo již 300 uprchlíků, u kterých se v azylovém procesu ukázalo, že jsou politickými uprchlíky. "Z těch, kteří přicházejí k maďarským hranicím, pouze zhruba desetina tvrdí, že přichází ze Sýrie," dodal.

Témata:  Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy