Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko prý nebude odkládat reakci na americké sankce

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Moskva ještě neodpověděla na americké sankce z 6. dubna, které postihly oligarchy blízké Kremlu. Kvůli obavám investorů z dalšího rozšíření sankcí od té doby oslabují ruské akcie i ruská měna.

"Rusko nebude odkládat přijetí právních norem, které mají být odpovědí na sankce USA," uvedl dnes náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Minulý týden předsedové všech poslaneckých klubů Státní dumy předložili návrh zákona obsahujícího odvetná ekonomická opatření za sankce od USA a dalších zemí. Předloha počítá se zákazem dovozu řady amerického zboží a služeb do Ruska, omezuje ekonomické vztahy a dotkne se i cest některých Američanů do Ruska.

Bude-li zákon přijat, umožní vládě zavést na doporučení prezidenta Vladimira Putina různá restriktivní opatření vůči americkému zboží a občanům USA.

Zákaz by se konkrétně mohl dotknout amerického softwaru, který dosud podle médií užívají i ruské úřady a bezpečnostní složky, technických zařízení, zemědělské produkce a léků, jež mohou být nahrazeny z jiných zdrojů. Počítá se i s možností zastavení spolupráce v jaderné oblasti a v leteckém průmyslu. Předlohou by se duma měla začít zabývat tento týden.

Témata:  Rusko USA protiruské sankce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy