reklama

Podpora nacionalistické PiS v poslední době klesla vinou skandálu okolo vysokých odměn pro její ministry, po protestech žen proti dalšímu zpřísnění protipotratového zákona a diplomatickém sváru s Izraelem a USA o sporný zákon, dotýkající se válečné historie.

Strana, která vyhrála parlamentní volby v závěru roku 2015 sliby obrovských sociálních výdajů a obnovy konzervativních hodnot v převážně katolickém Polsku, se těšila podpoře více než 40 procent Poláků. Poslední průzkum ale ukázal, že sjednocená liberální opozice má větší podporu než PiS. Během víkendu na každoročním shromáždění stranické špičky slíbily očistit svůj obraz a utratit pro voliče ještě více peněz.

Předseda vlády Mateusz Morawiecki slíbil snížit daň z příjmu pro malé a střední podniky z 15 na devět procent a vynaložit v příštích letech 23 miliard zlotých (asi 140 miliard Kč) na zlepšení kvality života seniorů.

Vláda by podle Morawieckého také chtěla vyplácet důchody matkám čtyř a více dětí. Slíbil, že děti dostanou na školní potřeby 300 zlotých (1800 Kč) ročně. Vláda také poskytne pět miliard zlotých (asi 30 miliard Kč) na místní komunikace.

"Hodili jsme rukavici všem neoliberálům, kteří tvrdili, že ekonomická politika může být založena pouze na poznatcích z 90. let," uvedl Morawiecki. Na mušce měl liberální opozici v čele s Občanskou platformou, která vládla Polsku po osm let před příchodem PiS k moci.

Předseda PiS Jarosław Kaczyński, který fakticky zemi vládne, prohlásil, že členové strany musí být "neposkvrněni". "Nejdeme do politiky kvůli penězům," zdůraznil před stranickými hodnostáři.

"Po zdařilé opoziční ofenzivě kvůli vládním odměnám přebírá PiS iniciativu," napsal dnes v komentáři opoziční list Gazeta Wyborcza. Kaczyńského straně se podle komentátorky povedlo "utéci" od skandálů s obřími ministerskými prémiemi tím, že nastolila nová témata předvolební diskuse. V médiích vznikl obraz, že PiS má spoustu nápadů, zatímco opozici, přestože se sjednocuje, chybí nosná idea.

"Převaha PiS nad opozicí tkví v tom, že dokáže formulovat hesla: jednoduchá, zapamatovatelná, chytlavá. Občanská platforma, i kdyby měla nějaké zajímavé nápady, tak jsou tak složité, že si teď nikdo nedokáže vzpomenout, o co šlo," napsal deník.

Za příklad "jasného poselství PiS" dal jeden ze vzkazů na twitteru: "Ukázali jsme, kde naši předchůdci promrhali desítky miliard. Z peněz, které jsme ze zpronevěr a podvodů dokázali získat zpět, financujeme sociální programy pro Poláky."

"Je to prosté, i když nepravdivé," napsal deník, podle kterého vládní strana může nyní rozhazovat díky reformám předchozího liberálního kabinetu, co dal státní finance do pořádku. PiS ale dává sliby, o kterých všichni debatují, zatímco opoziční koalice se dostala do pozadí. Opozice ani nemá dobrou odpověď na nápady PiS, a tak vládní strana může dohnat předchozí ztráty v průzkumech.

Polsko na podzim čekají místní volby. Parlamentní volby budou následovat v příštím roce a hlasování o novém prezidentovi v roce 2020.