Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska přijal demisi ministra vnitra Druckera, ve funkci vydržel tři týdny

Kiska, Andrej
Kiska, Andrej
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska dnes přijal demisi ministra vnitra Tomáše Druckera. Dočasným vedením resortu pověřil předsedu vlády Petera Pellegriniho, než bude jmenován nový ministr.

Pellegrini si vyžádal několik hodin na rozmyšlenou, ale přislíbil, že ještě dnes bude informovat o dalším postupu. Neuvedl však, zda ještě dnes oznámí jméno nového ministra, poznamenal list Denník N. na svém webu.

Drucker již po třech týdnech ve funkci raději odstoupil, než aby odvolal policejního prezidenta Tibora Gašpara, jak požadují demonstranti, domáhající se změn v zemi po dosud neobjasněné únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Drucker uvedl, že odstupuje, aby nepřispíval k polarizaci společnosti.

Dvojnásobná vražda vyvolala v zemi politickou krizi, která si vynutila změny ve vládě, včetně odchodu Roberta Fica z křesla premiéra a Roberta Kaliňáka z čela ministerstva vnitra. Krize tím neskončila, demonstrace pokračují.

Sám Gašpar dnes prohlásil, že rezignovat nehodlá, bude ale respektovat, pokud ho ministr vnitra z funkce odvolá, nebo ho o odchod požádá. Druckerovi i premiérovi Pellegrinimu poděkoval za podporu.

Volání po svém odchodu považuje Gašpar za hru emocí, při které se využívá hlas ulice. Dodal, že se v souvislosti s jeho osobou vyvolává falešný obraz toho, že slovenská policie nepracuje správně. Jako příklad lidí, kteří podle něj vytvářejí pseudodůvody, aby mohlo být jeho odvolání ospravedlněno, jmenoval Gašpar i prezidenta Andreje Kisku.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy