Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nežijeme v normálním regionu, nakoupíme si zbraně, vzkazuje světu Írán

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - Írán si vyrobí nebo koupí jakékoliv zbraně, aby byl schopen se bránit. Podle agentury Reuters to dnes řekl íránský prezident Hasan Rúhání. Zdůvodnil to tím, že region je plný expanzivních mocností. Rúhání v projevu, který odvysílala íránská státní televize, také řekl, že Írán sousední státy neohrožuje. V Íránu se dnes slaví národní den armády. Při této příležitosti se v Teheránu konala vojenská přehlídka, na níž armáda představila mimo jiné své rakety.

"Říkáme světu, že vyrobíme nebo zakoupíme jakékoliv zbraně, které budeme potřebovat, a nebudeme čekat na svolení.Vzkazujeme sousedním státům, že tyto zbraně nejsou zaměřené proti nim, jejich cílem je odradit (od útoku na Írán)," řekl Rúhání, který byl na přítomen na přehlídce.

"Nežijeme v normálním regionu a vidíme, jak kolem nás vybudovaly základny okupující mocnosti. Vměšují se do regionálních záležitostí a napadají jiné země bez ohledu na základní principy mezinárodní práva a bez souhlasu OSN," dodal.

Spojené státy, Británie a Francie v noci na sobotu podnikly nálety na Sýrii, které mířily na objekty sloužící podle nich ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Írán a Rusko jsou spojenci syrské vlády. Nálety spojenců byly odpovědí na údajný chemický útok, který podle Západu syrská armáda podnikla 7. dubna na město Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku a který si podle záchranářů na místě vyžádal přes 40 lidských životů. Damašek a Rusko obvinění z použití chemických zbraní odmítají.

Británie, Francie a Německo navrhly, aby EU uvalila nové sankce proti Íránu kvůli jeho balistickému programu a roli v Sýrii. Cílem evropských zemí je podle Reuters také přesvědčit amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zachoval jadernou dohodu s Íránem z roku 2015.

Trump dal evropským signatářům dohody ultimátum: buď podle slov amerického prezidenta "příšerné nedostatky dohody" odstraní, nebo USA neobnoví úlevu sankcí vůči Íránu a de facto tak dohodu přestanou plnit. Další prodloužení režimu mírnějších sankcí by mohla administrativa Trumpa odmítnout už v polovině května.

Írán za vlády Trumpova předchůdce Baracka Obamy v roce 2015 podepsal se šesti světovými mocnostmi dohodu, v níž se zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských hospodářských sankcí, které s tímto programem byly spojeny. Trump dohodu dlouhodobě kritizuje a tvrdí, že je jednou z nejhorších, jaké kdy Spojené státy uzavřely.

Témata:  Írán Hasan Rúhání zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy