Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno na Slovensku: Je Pellegrini ještě horší než Fico?

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava - Okolnosti demise slovenského ministra vnitra a odchodu šéfa policie zhoršily vztahy ve tříčlenné slovenské vládní koalici. Podle šéfa Slovenské národní strany (SNS) a předsedy parlamentu Andreje Danka vládnutí pod vedením nového premiéra Petera Pellegriniho provázejí větší třenice než za bývalého kabinetu Roberta Fica. Na rozdíl od loňska SNS ale koaliční smlouvu otevřít neplánuje. Pellegrini v reakci uvedl, že současnou koalici považuje za jedinou záruku stability pro Slovensko a že se s Dankem sejde.

"Pokud mám být koaliční partner, který se dozvídá o odchodu ministrů a vysokých úředníků z tiskových konferencí, tak se necítím komfortně. To neznamená, že otevírám koaliční smlouvu. Když byl předsedou vlády Robert Fico, nevznikalo tolika třecích ploch, jak ve vládě pana Pellegriniho," řekl Danko po jednání vedení své strany.

Danko kritizoval Pellegriniho například za to, že nebyl předem informován o demisi nedávno jmenovaného ministra vnitra, nestraníka Tomáše Druckera, který ve Ficově vládě zastával post ministra zdravotnictví. Křeslo ministra vnitra patří podle koaliční smlouvy Ficově straně Směr-sociální demokracie, jejímž místopředsedou je Pellegrini. Danko netajil nespokojenost ani s tím, že se až z médií dozvěděl o chystaném odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara, což Pellegrini novinářům řekl v úterý.

Změna v čele policie souvisí s vývojem po dosud neobjasněné únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Politická krize, kterou tento případ vyvolal, vyústila ve Ficův odchod z premiérské funkce; většina ministrů Ficovy vlády ale v novém kabinetu zůstala.

Danko před novináři odmítl informace některých slovenských médií, že SNS zvažuje možnost vypsání předčasných voleb.

SNS chce s Pellegrinim ve čtvrtek jednat také o některých tématech zahraniční politiky. Danko například obhajoval postup Slovenska, které se nepřidalo k většině členských zemí EU a nevyhostilo ruské diplomaty v reakci na otravu bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala v Británii. Danko naopak kritizoval Pellegriniho za schvalování nedávného úderu USA, Británie a Francie na Sýrii kvůli údajnému chemickému útoku v syrské Dúmě, který západní země připisují syrské armádě.

SNS loni v srpnu překvapivě vypověděla koaliční smlouvu a požadovala přípravu nového dokumentu. Strana nakonec ale přistoupila na podepsání dodatku ke smlouvě, který předpokládá například pravidelné konzultace zástupců koaliční stran.

Témata:  Slovensko vláda Andrej Danko Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy