reklama

Trump, jehož nepřátelský vztah k větší části mainstreamových médií je dobře znám, se o Hannitym opakovaně pozitivně vyjádřil na veřejnosti a na konzervativní Fox News se často odvolává ve svých tweetech. Prezidentovi, který má často pocit, že na něj média útočí, poskytuje Hannity oddanost a masové publikum, což prezident hledá. Na oplátku přivádí své stoupence k Hannityho pořadu, například minulý týden, když na twitteru nabádal ke sledování dílu kritického ke zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi, o jehož odvolání uvažoval. Hannityho show má denně okolo tří milionů diváků.

"Prezident jej vnímá jako neskutečně chytrého a výřečného mluvčího pro svou agendu," řekl někdejší zástupce šéfa Trumpova volebního týmu David Bossie, podle něhož se oba muži začali sbližovat již během předloňské volební kampaně, kdy prý Hannity Trumpa podporoval jak osobní přítomností, tak působením na televizní obrazovce.

Fakt, že Hannity využíval služeb Trumpova právníka Cohena, vyplul na povrch během soudního líčení vztahujícího se k raziím FBI v advokátově kanceláři a bytě. Úřady při nich minulý týden pátraly po důkazech v případu údajného Trumpova sexuálního poměru s pornoherečkou Stephanií Cliffordovou. Cohen byl soudem přinucen zveřejnit jména svých dalších klientů, mezi nimiž byl i televizní novinář. Sám Hannity tvrdí, že mu Cohen několikrát poskytl konzultaci k právním otázkám.

Podle lidí blízkých prezidentovi se Trump a Hannity obvykle baví několikrát týdně a moderátor je jedním z mála lidí, kteří mají k šéfovi Bílého domu přímý přístup. Řeší spolu obsah médií, náplň Hannityho pořadu a občas se baví i o tom, co hodlá prezident napsat na twitter. Došlo dokonce i na to, že spolu hodnotili přínos jednotlivých poradců pro prezidenta. Někteří z Trumpových poradců proto označují Hannityho za neoficiálního personálního šéfa Bílého domu.

Kromě kauzy údajné spolupráce Trumpova volebního týmu s Ruskem, kterou vyšetřuje Mueller, tvoří témata rozhovorů obou mužů i Trumpova současná politická agenda. Hannity podle některých zdrojů prezidentovi doporučuje, aby se stále držel témat jako omezení přistěhovalectví či státního financování zdravotní péče, na která slyší konzervativní voliči.

Veškeré informace o vztahu obou mužů pocházejí z rozhovorů s více než desítkou jejich blízkých přátel a spolupracovníků, kteří si většinou nepřáli být jmenováni. Trump ani Hannity na žádost o komentář k tématu nereagovali.