Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diplomaté z OPCW začali jednat o otravě Skripala a jeho dcery

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Haag - Diplomaté z mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes v Haagu začali jednat o kauze bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, kteří byli v březnu na jihu Anglie otráveni nervově paralytickou látkou. Schůze, svolaná na žádost Británie, se podle agentury AFP koná za zavřenými dveřmi.

Experti OPCW již potvrdili, že dvojice byla otrávena nervovou látkou. Oficiálně ale neoznámili, jaká chemikálie to byla, ani kdo je podle nich za incident odpovědný.

Británie tvrdí, že Skripalovi byli minulý měsíc v Salisbury otráveni nervovou látkou novičok a že za útokem stojí Rusko, Moskva obvinění odmítá. Látka byla podle úterního sdělení Londýna v tekuté formě. Dnešní jednání Británie svolala, aby ostatní členy OPCW informovala o vývoji událostí.

"Rusko svým nezodpovědným chováním porušuje světový zákaz chemických zbraní," uvedl během schůze na twitteru britský zástupce při OPCW. Moskva tak podle něj ohrožuje globální bezpečnost. Diplomat zopakoval, že jediným pachatelem útoku v Salisbury je Rusko.

V Salisbury v úterý začala rozsáhlá dekontaminace, která se bude týkat devíti míst. Podílet se na ní bude 200 vojáků, potrvá několik měsíců a bude stát miliony liber. Stav šestašedesátiletého Skripala se podle lékařů zlepšuje a jeho dcera již byla z nemocnice propuštěna.

Incident v Salisbury vyvolal vážnou diplomatickou krizi ve vztazích mezi Ruskem a Británií a jejími západními spojenci.

Témata:  Sergej Skripal Organizace pro zákaz chemických zbraní

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy